Egypte

Vakantie EgypteWe hebben in Egypte gebruik gemaakt van vliegtuigen, bussen, taxi’s, een felucca, subsidiebusjes, calèches, een nijlboot en een motorboot. Gezien het ‘georganiseerde’ karakter van onze reis hebben we geen zuiver beeld kunnen krijgen van het vervoersaspect. Voor ons was alles prima geregeld; op de vliegvelden hoefden we vaak niets eens zelf in te checken; bij iedere aankomst was een handlanger van het reisbureau aanwezig die ons snel door de formaliteiten flauwekul van de vliegvelden heen hielp.

Egypt Air is ons prima bevallen; niets dan hulde over deze maatschappij, reisbureau Hoogland had alles voor ons geregeld. Op de heenweg hebben we de film The Bachelor gezien (matig) en op de terugreis hebben we Stuart Little gezien (aardig). De vertragingen vielen reuze mee en het personeel kwam zeer vakbekwaam over. Het vervoer met de calèches (paard met een karretje) verliep minder prettig.

Een mindere kant van Egypte wat mij betreft. De dieren zien er slecht uit en worden mij iets teveel gemept. De meppers in die karretjes zijn enorme zeurpieten die iedere toerist zoveel mogelijk geld afhandig willen maken. Sommigen lijken te wonen in die karretjes; een dutje doen ze allemaal in die dingen. Het desbetreffende dier wordt daarbij niet zelden in de zon geparkeerd of met z’n snufferd in een uitlaat van een bus gezet (2 keer gezien). We kregen echt het idee dat de oudere dieren als afgeschreven worden behandeld; iedere rit die dat beest nog kan maken voordat hij naar de plaatselijke slager gaat, lijkt meegenomen.

Het varen op de Nijl is prima bevallen. Het water is rustig en het uitzicht op de oevers adembenemend. De taxi’s en busjes zijn een verhaal apart. Mocht je gebruik maken van deze vervoersmiddelen dan moet je vóóraf een prijs afspreken. Om vervelende situaties te voorkomen, wandelen is trouwens ook een optie.